Jak powstało Ateramo

Ateramo sp. z o.o. powstało w 2024 roku i zostało założone przez małżeństwo Monikę i Rafała Niedźwiedź.

20 lat doświadczenia zawodowego oraz tyle samo wspólnego życia, pomogło nam w zbudowaniu naszej firmy i stworzenia naszej własnej marki. We wszystkim co robimy, zawsze kierujemy się najwyższą jakością. Nie lubimy marnować czasu i zasobów, dlatego tak ważna jest optymalizacja procesów, przy zachowaniu najwyższych standardów.

Ateramo sp. z o.o. dzieli się na dwie części. Jedna to Pracownia Cukiernicza dla Firm, za którą odpowiedzialna jest Monika. Druga to usługi IT dla Firm, za którą odpowiedzialny jest Rafał (po więcej szczegółów zapraszamy na stronę https://it.ateramo.com).

Pracownia Cukiernicza dla Firm jest wynikiem pasji Moniki do pieczenia. Tradycja domowego pieczenia tortów, ciast i przygotowywania pysznych domowych deserów istnieje w rodzinie Moniki już od co najmniej kilku pokoleń. Już na początku XX wieku Prababcia Moniki w starym piecu opalanym drewnem piekła pyszne ciasta i chleby nie tylko dla 10 swoich dzieci, ale także dla lokalnej społeczności. Jej córka, czyli Babcia Moniki, co roku smażyła pyszne domowe pączki i faworki, a Mama słynęła z najlepszego tortu makowego – żadne urodziny nie mogły odbyć się bez niego!https://it.ateramo.com

Monika zaczęła piec będąc na emigracji w Irlandii, gdzie najpierw próbując odtworzyć polskie smaki i tradycje (torty, pączki, chleby i bułki), a później eksperymentując z irlandzkimi wypiekami – to w Irlandii nauczyła się piec shortbread, scones,  chocolate chips cookies, czy carrot cake jeszcze gdy w Polsce nie słyszano o takich cudach 🙂

Monika zaczęła piec będąc na emigracji w Irlandii, gdzie najpierw próbując odtworzyć polskie smaki i tradycje (torty, pączki, chleby i bułki), a później eksperymentując z irlandzkimi wypiekami – to w Irlandii nauczyła się piec shortbread, scones,  chocolate chips cookies, czy carrot cake jeszcze gdy w Polsce nie słyszano o takich cudach 🙂

Po powrocie do Polski pochłonęła się w pełnej gamie wypieków. Z głową zawsze pełną pomysłów, chęcią do eksperymentowania i potrzebą tworzenia wypieków oraz deserów, które nie tylko będą smaczne, ale także zrobione z najlepszych produktów. Bez sztucznych szkodliwych dodatków, bez półproduktów i drogi na skróty. Wykorzystując polską sezonowość i nieskończoną paletę możliwości. Uwielbia korzystać z przepisów zagranicznych i odtwarzać je w Polsce.

Prywatnie uwielbia podróżować i poznawać inne zwyczaje, kultury i jedzenie. Z tego powodu od kilku lat uczy się hiszpańskiego i włoskiego. Największa fanka czekolady, ubolewa że wraz z wiekiem jej jedzenie nie jest już takie bezkarne 😉 Po 20 latach spędzonych w różnych firmach w Polsce oraz Irlandii, pracując z ludźmi na wszystkich kontynentach, rzuciła korpo i poszła piec ciastka 😀


Swoimi produktami wprowadza nowy standard w Polsce i Europie – naturalne, ręcznie robione wypieki oraz desery dla Firm. W erze globalizmu, wszechobecnych chemicznych dodatków, maksymalizacji zysków i cięcia kosztów, pokazuje że reklamowe produkty cukiernicze, czy też prezentowe dla pracowników, kontrahentów czy klientów nie muszą być kiepskiej jakości oraz sztuczne.

Uwielbia łączyć tradycję z nowoczesnością, dlatego stworzyła cały proces wytwarzania brandowanych wypieków dla klientów biznesowych – wszystkie elementy tworzone są w naszej firmie na miejscu, zgodnie z najwyższymi zasadami jakości oraz przepisami HACCP. Mamy nad tym pełną kontrolę!

Zapraszamy do naszego świata, który wypieczony jest z najlepszych składników –  profesjonalizmu, najwyższych standardów oraz pasji.

Napisali o nas